Jste zde

Domů » Egejská riviéra

Kas (Kaş), 2. část

Turecká plachetnice gulet
Autor: dan taylor

Aktivity

Také pro aktivní návštěvníky má Kas pěknou nabídku. Pobřeží s bohatým podmořským životem je ideální pro potápění. Kromě zajímavých útesů můžete prozkoumat dvě podmořské jeskyně a vrak letadla z druhé světové války.

Celkem je v oblasti k dispozici asi 25 různých a zajímavých potápěčských lokalit. Kas je bezpochyby nejlepším místem pro potápění o dovolené v Turecku a jedna z nejkrásnějších potápěčských oblastí Středozemního moře.

Kromě potápění Kaş nabízí také jiné aktivity, jako je například kaňon trekking, paragliding, výlety po moři na kajacích nebo po stopách Lýků, Osmanů a Řeků. Některé agentury organizují výlety lodí na ostrovy Kekova a Kabutas. Kdo je ochoten si trochu připlatit, může se vydat na ostrov Kastellorizo, který již patří k Řecku.

Kromě auta nebo skútru si můžete pronajmout malý nebo velký "gulet" (tradiční turecká motorová plachetnice). Jeho posádka se s vámi vydá k nejkrásnějším zátokám na pobřeží.

Restaurace a zábava

Četné bary a restaurace lákají místními i mezinárodními specialitami mnoho turistů. Ty nejlepší restaurace se nacházejí u přístavu. Za doporučení stojí určitě Mercan Restoran, který je vyhlášený, ale samozřejmě nepatří mezi nejlevnější.

O něco levnější, ale stejně dobrá, je restaurace Bahce. Hlavní jídla i předkrmy jsou opravdu výborné, hosté zde sedí v příjemné zahradě a ve stínu. Vegetariánům lze zase doporučit podnik Suncafe.

Lehkou kuchyni inspirovanou Francií podávají v restauraci Chez Evy. K restauraci patří krásná terasa na dvoře, který je obklopen nádherně vonícími jasmíny.

Pro milovníky párty a noční zábavy je připravena spousta barů, klubů a diskoték. Ty se nacházejí také většinou u přístavu, ale i mimo centrum města. K nejoblíbenějším diskotékám patří Full Moon Open Air, kam od půlnoci jezdí discobus. Dobrým tipem je například Queen Bar, který má hned tři patra. Kromě kavárny je zde i diskotéka a střešní terasa.

Zvláštním zážitkem je návštěva bazaru, který se koná každý pátek. Koupíte tady vše, po čem vaše srdce touží: ovoce, zeleninu, koření, oblečení, kožené zboží anebo upomínkové předměty.

Památky

Místní jedinečné památky jsou dokladem dlouhé historie města. Při dovolené v Kaşu určitě musíte navštívit starolýkijské pohřebiště, které je ozdobou centra města. Dalším zajímavým místem je amfiteátr Antiphellos. Vznikl v 1. století př.n.l. a je dodnes nebývale dobře zachován. Z amfiteátru je také nádherný výhled na pobřeží až k řeckému ostrovu Kastellorzio.

Pohled na ostrov Kekova nedaleko Kasu
Autor: halbag
Geografie: 

Místo

Restaurace Bahce, Kas 36° 11' 57.4764" N, 29° 38' 26.0988" E
Location

Turecko na Facebooku