Jste zde

Domů » Jídlo a pití

Turecké sladkosti - 2.díl

Turecké bonbony a sladkosti v místní cukrárně - tatlici

Pokrm asure vznikl na Noemově arše, když se daly dohromady poslední zbytky jídla na lodi. Dělá se ze sušeného ovoce, ořechů, fazolí, hrachu a to vše je v hustém sladkém krému. Růžová voda, kmín a jádra granátových jablek dodávají pokrmu ten správný šmrnc.
Velmi oblíbeným univerzálním prostředkem na dětský pláč je sütlac, sladký krémový puding z mléka, rýžové mouky a nastrouhaného kokosu. Název tohoto pokrmu je většinou špatně překládán jako mléčná rýže. Známým tureckým zákuskem je tavuk gögsü z Istanbulu, který turečtí mužové považují za "dívčí poprsí" (doslova prsíčka kuřátek). Jde o jemný rýžový puding s rozmačkaným kuřecím masem posypaný kmínem.

To, co ve výlohách vypadá jako tekutá lepivá masa je zpravidla pálené těsto, které se pak používá na trubičky tulumba tatlisi - stříkané pečivo, kuličky lokma, tlačené plačičky hanim göbegi. Po upečení se pečivo vloží do sirupu z cukru a růžové vody a zcela tento sirup nasaje a potom jen taje na jazyku. Další druhy sladkostí jsou např. tel kadayif nebo baklava, těsto yufka je ve vrstvách naplněno vlašskými nebo lískovými ořechy, upečeno a samozřejmě ponořeno do sirupu. Nakonec se vše posype mletými zelenými pistáciemi. Názvy sladkostí odpovídají tvaru bülbül yuvasi - hnízdo slavíka, vezir parmagi - prst vezíra.

Pravou lahůdkou je lokum, které se většinou prodává jako Turkish Delight (není to žádný turecký med). Jedná se o tuhou hmotu z cukru a rýžové mouky, která může být obohacena všemi možnými příchutěmi a barvami, je nakrájena na kostky a servíruje se obalená v silné vrstvě práškového cukru. Od zboží, které je však prodáváno na letištích za hříšné peníze, byste měli dát ruce pryč. Mnohem lépe chutná lokum, které si koupíte na tržnici.